Juletradisjoner har endret seg

JULETRADISJONER - FØR OG NÅ

Mye har endret seg når det gjelder tradisjoner rundt julen og julepynting fra da jeg var barn på 70-tallet.

Hjemme hos oss var det lille julaften som var pyntedagen, og ikke én dag før. Vi barna «tyvstartet» ved å gå ned i kjelleren for å se på juletreet som gjerne kom i hus et par uker før, da kom vi «forventningsmodus». Det ble som regel hogget hjemme på gården hos bestemor og bestefar.

På morgenen julaften var det alltid spennende å tusle inn i stua for å se på treet som mor og far hadde pynta etter at vi hadde lagt oss lillejulaften. Julegardinene på kjøkkenet var hengt opp, og de store glansbildene av englene som mamma hadde fått som liten jente, de hang på sin vanlige plass på veggen i stua. Hos oss var det ingen pakker under treet, de var godt gjemt til nissen kom med sekken på kvelden.

Da jeg ble voksen og flyttet ut, ble tradisjonen hjemmefra kopiert. Men det gikk ikke mange år før jeg følte for endring, og etter hvert hadde jeg glede av å starte med litt småpynting noe tidligere i desember. Etter hvert kom jeg grem til at adventstiden var den «perfekte tiden», og jeg har endt opp med å starte med å ta frem mine dyrebare engler 1. advent, samtidig med adventsstjernen henges opp. De få nissen jeg har må vente, og bli satt frem et par uker før julaften.

På juletrefronten har det også skjedd mye siden jeg hadde juletre siste gang julen 2005. I perioden 2007 – 2020 bodde jeg i Italia, og valgte bort juletre. Nå er tiden inne for å ta opp den tradisjonen igjen, så denne julen tror jeg det kommer et fint, lite juletre hjemme i stuen min igjen. Det er mye fin juletrepynt å få kjøpe, så det gleder jeg meg til.

Etter 4 uker med adventstid og juleuken, er det alltid godt å pakke ned stasen igjen. Første nyttårsdag er deadline, sa pakkes alt vekk hos meg.

Nå har det kommet mange fine juleprodukter i butikken. Kanskje finner du en plakat du kan ha som en tradisjon å henge opp når adventstiden starter, eller du kan finne noe passende til julegave? 

Tilbake til bloggen

Juleplakater

Julekort

Julekrus